Gode spørgsmål til Vandelugens forløb

Her kan du læse en masse om, hvordan Vandelkurset foregår rent praktisk

Hvordan foregår træningen?
På de fleste hold foregår træningen de første par dage mest med én hund og fører på ad gangen. Instruktørerne er nødt til at se alle hunde lave alle øvelser, så han/hun kan danne sig et overblik over hver enkelt ekvipages niveau og samarbejde. Det betyder, at din hund kan komme til at sidde en del i bilen de første par dage.
I løbet af ugen vil der oftest blive mulighed for at træne mere i grupper eller alene efter instruktørens anvisninger.
Hvis du har valgt et ”almindeligt” hold, f.eks. B-hold, så kan du forvente at komme igennem alle øvelser i din klasse.
Har du valgt et temahold som spor, så vil der kun blive arbejdet med spor i ugen.
Har du valgt et fokushold, som f.eks. A-hold med fokus på spor, så kommer du til at gå spor hver dag, men de 4 dage, hvor der er træning både formiddag og eftermiddag, vil der blive arbejdet med andre øvelser fra klassen.
Er du på C-hold, skal du forvente, at du også kommer til at arbejde lidt med spor. Ugen bliver lang for hundene, hvis de ikke kan komme ud og lave lidt andet end lydighed, så derfor tager de fleste instruktører spor med.

Hvad skal jeg have med til træningen?
Du skal selvfølgelig have de remedier med, som anvendes i din klasse. Det kan være apportbuk, sporsele og line, fløjte m.m.
Husk også markeringspinde, evt. target til fremadsendelse, sporgenstande, frit søgs genstande og evt. en død genstand.
Du kan tage godbidder med hjemmefra, som kan opbevares i fryser i opholdsstuen. Har du ikke godbidder nok, så fortvivl ikke – Vandel Brugs sælger jo både, pølser, kattemad og andet godt mad.
Det kan være en ide at tage et par små bøtter med, hvis du skal bruge mad som belønning, f.eks. i rundering.
Husk også diverse køletæpper, overtræk til bilen, håndklæder osv. til alt slags vejr. Du kan ikke altid komme til at holde i skygge/læ med bilen, det afhænger af det enkelte areal.

Hvorfor kan jeg ikke vælge instruktør?
Der er flere typer hold på Vandelkursus. Nogle hold er der kun ét af, så der ved du, hvilken instruktør, du får. Andre hold er der flere af (B- og A-hold).
Vi har alle B-hunde i én pulje ved tilmeldingen, fordi vi på den måde kan dele holdene op, så de bliver rimeligt ensartede. Det betyder rigtig meget for det enkelte hold, at hundene er nogenlunde på samme niveau. Det betyder også, at instruktøren har meget bedre muligheder for at tilrettelægge træningen så alle får mest muligt ud af ugen.
Sammensætningen af holdet er noget af det mest kommenterede på vores evalueringsskemaer, så derfor ved vi, at det betyder rigtig meget.
Hvis hundeførerne melder til på instruktør, vil vi få en masse hold med helt blandet niveau og det vil ikke komme til at fungere godt. Det ved vi efter mange år og rigtig mange evalueringer, der har kommenteret på dette.

Hvilke hold kan jeg vælge?
Det fremgår af vejledningen til tilmeldingen, men generelt er det sådan, at du kan vælge hold, der svarer til den klasse, du går i DcH-programmet. Er du f.eks. B-hund, så kan du vælge B-hold og ikke A-hold.
Er der temahold på tværs af klasserne kan du vælge det, hvis du opfylder betingelserne (hvis der er nogen).
Igen på grund af niveauet på holdene, kan du ikke vælge hold i en anden DcH-klasse end den du hører til i.

Hvad skal jeg gøre, når jeg ankommer?
Skolen bliver åbnet for kursisterne lørdag kl. 16.00.
Der er en del, der holder og venter i god tid og hygger sig med snak og er med, når snoren bliver klippet.
Du kan ankomme frem til kl. 17.30. 17.45 er der information og velkomst i opholdsstuen.
Når du ankommer, så skal du henvende dig i hovedbygningen, hvor ledergruppen venter på dig og får dig registreret som ankommet. Samtidig får du udleveret en pose med program, navneskilt osv. samt får anvist dit værelse.
Er du ny på Vandelkursus, så er der arrangeret rundvisning kl. 17.00 med et par ”gamle” Vandelkursister, der viser dig rundt på skolen og fortæller lidt om, hvordan det hele foregår.

Indkvartering
På Vandel Efterskole er der flere forskellige bygninger. I hovedbygningen er opholdsstue, spisesal, køkken mm. samt en del værelser.
Alle værelser i hovedbygningen er 2-mands værelser.
Bag ved hovedbygningen er der 7 selvstændige huse med værelser. Flere af husene er moderniseret indenfor de seneste år og de er alle indrettet med store og rummelige 4-mands værelser med eget toilet og bad. I 4-mands værelserne er der køjesenge, men der er god plads på gulvet, så man kan tage en madras ned om nødvendigt.
De øvrige huse er alle indrettet med 2-mands værelser. De fleste med køjesenge, nogle også med sovesofa.
På alle værelser er der en seng, et skrivebord, en stol, et skab og nogle hylder til hver hundefører.

Når du skal bo sammen med andre
På Vandelkursus bor alle på 2- eller 4-mands værelser.
Rigtig mange slår sig sammen med kammerater hjemmefra, så man ved, hvem man kommer til at bo på værelse med.
Du kan sagtens melde til uden at have arrangeret med værelseskammerater hjemmefra. Vi forsøger at sætte hunde og førere sammen, så godt som muligt, men det er selvfølgelig ikke altid, at hundene lige kan enes med en fremmed værelseskammerat.
Det vil derfor være en rigtig god ide, hvis du har et bur med til din hund, som den kan sove i om natten. Det giver ro på værelset for alle og ingen hund kommer til at føle sig presset ind i et hjørne af en evt. stærkere hund. Alternativt kan din hund måske sove i bilen.
Du vil altid komme til at bo på værelse med person(er) af samme køn som dig selv, medmindre du selv har blandet en gruppe til 2- eller 4-mands værelse.
Når i bor 2 eller 4 sammen på et værelse er det vigtigt, at du viser hensyn over for værelseskammeraterne.
Sørg for at have styr på dine pakkenelliker, så dine ting ikke ligger og flyder på hele værelset.
Ha styr på din hund, evt. i bur eller ha den i bilen, indtil du selv går i seng.
Hvis du går sidst i seng, så forsøg ikke at larme mere end nødvendigt.

4-mands værelser og lodtrækning
Alle der har valgt at ville bo på 4-mands værelse deltager i den første lodtrækning om netop 4-mands værelserne. Det gælder grupper på 4, der melder til sammen, men det gælder også for enkelte hundeførere, der tilmelder alene og krydser af i rubrikken 4-mands værelse.
De der ikke bliver udtrukket til 4-mands værelse fortsætter i den almindelige lodtrækning til 2-mands værelserne.

Hvad med parkering?
Når du ankommer sætter du bare din bil et sted og går ind og får at vide, hvor du skal bo. Ved husene bag skolen er der mulighed for at parkere foran huset eller i nærheden. For de, der bor i hovedbygningen, er det muligt at parkere i ”rundingen” lige ved hovedindgangen eller længere nede på et P-areal.
Vær opmærksom på, hvis du parkerer på græsplænerne, at biler, der holder længere inde end dig, skal kunne komme ud.
Den P-plads, du vælger lørdag er din resten af ugen. Det giver en dejlig ro, når man ikke hver dag skal kæmpe om at få en P-plads.

Lørdag aften - ankomst
Alle hundeførere ankommer lørdag mellem 16.00 og 17.30.
Der er velkomst og information i opholdsstuen kl. 17.45 med præsentation af ledergruppe og instruktører.
Aftensmad er kl. 18.00 som serveres i spisesalen lige ved siden af opholdsstuen.
Du finder en plads i spisesalen og den er fri indtil aftensmaden søndag aften. Der er således mulighed for at finde sammen med nye kammerater, som du kan spise sammen med resten af ugen. Din plads ved aftensmaden søndag aften skal du sidde på til alle måltider resten af Vandelugen.
Alt omkring spisningen foregår på højskolemaner, dvs. at du selv henter din mad på buffeten. Du skal selv rydde af og sætte tallerken osv. på afrydningsvogne og sætte din stol op.
Til gengæld skal du hverken lave mad eller vaske op ๐Ÿ˜Š
Efter aftensmaden er der holdmøder kl. 19.00, hvor holdene mødes med instruktøren og snakker om ugens forløb, problemer med hundene eller øvelser m.m.
På mødet skal der findes en eller to, der vil stå for sodavandstasken i løbet af ugen. Alle hold får en køletaske med ud med sodavand og vand, som man kan købe under træningen. Den/de ansvarlige sørger for at få tasken fyldt op og for afregning.
Når holdmødet er slut, er der kaffe i opholdsstuen, hvor hvert hold har fået et bord, så man kan sidde samlet.

Søndag aften
Søndag aften har vi et obligatorisk arrangement for alle deltagere. Det er et ryst-sammen arrangement, hvor alle deltager holdvis.
Der arrangeres noget nyt hvert år, så ingen ved, hvad der skal ske.
Det er meget vigtigt for ugens forløb at alle deltager, da denne aften har meget stor betydning for det sociale på holdene. Vandelkursus er hundetræning, men i lige så høj grad, at alle har det hyggeligt og sjovt på holdet, hjælper hinanden og bakker hinanden op.

– og de andre aftener
Der er forskellige arrangementer mandag, onsdag og torsdag aften, som det naturligvis er frivilligt at deltage i. Men som så meget andet på Vandelkurset – jo mere du selv er med, des mere får du ud af ugen. Arrangementerne varer ca. 1-1½ time og starter altid kl. 19.30, så der er tid til at spise aftensmad, fodre og lufte hund m.m.
Tirsdag eftermiddag og aften er der ingen træning og det er en rigtig god ide, hvis du giver din hund en pause.

Holdenes opgaver
På Vandelkursus hjælpes vi ad. Det betyder, at hvert hold har opgaver i løbet af ugen.
Nogle hold skal køre eftermiddagskaffe og aftenkaffe ind i opholdsstuen og ud igen til køkkenet.
Fredag skal nogle hold hjælpe med at gøre klar til festen, mens andre hold hjælper til under festen. Lørdag skal nogle hold hjælpe med at rydde op og gøre rent indenfor og andre hold gennemgår områderne og fjerner alt affald.

Fotograferes på Vandelkursus
På Vandelkursus er der tradition for at der blver taget rigtig mange billeder.
Officielt tages et holdbillede af alle hold og der tages billeder til flere af aftenarrangementerne. Derudover sørger holdene for, at der kommer billeder fra træningen.
Alle disse fotos kører i et ”liveshow” på en skærm i opholdsstuen samt bliver lagt i albums på Vandelkursets hjemmeside www.vandelkursus.dk
Rigtig mange ser disse fotos med stor fornøjelse og det er en del af kurset, at der kommer masser af gode fotos. Vandelkurset tillader sig at disponere over de fotos, der ligger på hjemmesiden, hvis der skal bruges noget til DcH-bladet eller lignende.

I følge den nye persondataforordning skal du give tilladelse til, at fotos af dig må offentliggøres og det er fremover en del betingelsen for tilmelding. Melder du til Vandelkursus har du samtidig givet tilsagn om, at du må fotograferes. I 2018 skulle hundeførerne krydse af, om man gav tilladelse til dette og det gjorde alle, så derfor har vi valgt at gøre tilladelsen implicit.

Fredag aften – afslutningsfest
Vandelkurset afsluttes fredag aften med en fest for alle deltagere, instruktører og ledergruppen.
Festen starter med en 2-retters middag og efter middagen går alle ind i opholdsstuen og sidder mere uformelt ved holdets borde.
Herefter er der tradition for, at holdene siger tak til deres instruktør med en tale, en sang eller noget andet sjov samt en gave, som holdet har samlet ind til.
Ledergruppen takker instruktørerne for deres store frivillige arbejde gennem hele ugen.
Og nogle gange har deltagerne samlet sammen til en lille ting til ledergruppen.
Aftenen fortsætter med musik og dans og masser af snak ved bordene.
Der serveres natmad og på et tidspunkt går de sidste i seng – trætte og glade efter en dejlig uge.

Tak til instruktørerne
Fredag aften til afslutningsfesten har vi en rigtig hyggelig tradition på Vandelkursus. Holdene siger tak til deres instruktør for en dejlig uge med et kort (2-5 minutter) indslag om ugens gang. Der skrives sange, holdes taler eller opføres små sketche eller andet, som kan illustrere instruktørens personlighed og evt. fejltrin.
Der samles ind til en gave på hvert hold som overrækkes efter indslaget.

Afrejse
Den sidste lørdag på kurset skal alle gøre rent på eget værelse og hjælpes ad med husfæller om de fælles arealer, gange, baderum, toiletter m.m..
Værelse og hus skal godkendes inden afrejse.
Ingen starter støvsuger eller larmer på anden vis før efter kl. 7.
Der er morgenmad fra kl. 9 til 10.
Godkendelse af værelser m.m. sker fra kl. 9.30, så der er mulighed for at komme ret tidligt afsted.
โ€‹Der er også en opgave med oprydning ude eller inde fælles for holdet, så vi alle kan komme godt afsted fra Vandel.